
Chiar dacă de obicei nu i se acordă atenție cuvenită, pardoseala unei locuințe are o mare importanță în armonia acesteia. Fie că se alege parchet, gresie, mochetă sau altceva, pardoseala este de fapt cea care oferă spațiului respectiv acea personalitate pe care o vrem cu toții de la locuința noastră. În continuare îți vom prezenta câteva sugestii pentru pardoseala locuinței tale, urmând ca tu să alegi ce ți se potrivește.
Mochetă
Cei care aleg mochetă spun că este ideală pentru a fi montată în camera copilului, deoarece în acest fel nu ar mai fi probleme dacă ei stau pe pardoseală și se joacă. Este o opțiune, dar are dezavantajul că se curăță destul de greu, iar vara este destul de călduroasă. Avantajul mochetei este că prezintă mai multă siguranță în cazul mersului mai rapid, spre deosrbire de parchet și gresie, unde există riscul de alunecare.
Gresie
Este unul dintre materialele preferate de români pentru pardoseala locuinței. Aceasta are avantajul că se curăță destul de rapid, este răcoroasă vara, pe perioada căldurilor mari. Estetica și durabilitatea sunt de altfel principalele ei avantaje, iar specialiștii susțin că se pretează să fie montată în toate încăperile casei. Pentru ceva mai rezistent, recomandarea noastră este să alegi ceva de calitate superioară, dar pregătește-te și pentru un preț pe măsură.
Parchetul
Fără îndoială că parchetul este acel tip de pardoseală care oferă locuinței acel aer de cămin, de intimitate, pe care îl dorește toată lumea. Este considerată alegerea potrivită pentru absolut toate încăperile din casă, inclusiv pentru baie sau bucătărie, unde până acum ceva vreme se credea că gresia este alegerea potrivită, din cauza umidității de aici. Indiferent care este stilul în care alegi să îți amenajezi locuința, parchetul se potrivește cel mai bine, fiind alegerea perfectă în acest caz.
Avantajele parchetului
În magazinele de specialitate se regăsește într-o mare varietate de culori, texturi, esențe, așa că este practic imposibil să nu găsești ceva cafre care să se dovedească a fi pe placul tău, oricât de cârcotaș ai fi la acest capitol. De asemenea, parchetul este o alegere bună pentru a reține căldura, iar specialiștii susțin că este o alegere excelentă și în cazul familiilor cu copii sau care au și un animal de companie în casă.
Clasic sau modern?
Fie că stilul clasic este pe placul tău, sau cel modern te încântă mai mult, alege parchet pentru locuința dumneavoastră, pentru că se va potrivi perfect. Chiar și la stilul rustic, atât de dificil de aplicat în cazul unei locuințe din zilele noastre, parchetul este cel care poate face diferența. Sunt atât de multe variantele în care parchetul poate fi folosit, încât practic este materialul perfect pentru pardoseala locuinței.
Plinta pentru parchet nu trebuie aleasă la întâmplare
Dacă te-ai hotărât că vei opta pentru parchet, mai avem câteva informații pentru tine. Atunci când vine vorba despre montarea parchetului, un loc aparte în cadrul acestei operațiuni este alegerea plintei. Mulți dintre cei care aleg parchet pentru pardoseala locuinței nu acordă importanța cuvenită plintei, deși avantajele ei sunt multiple. Nu ne referim aici doar la îmbinarea armonioasă și estetică dintre perete și parchet, dar poate fi un truc bun și pentru a mai masca puțin din cablurile din încăpere. De aceea vom încerca să îți oferim un mic ghid de care să ții cont atunci când alegi plinta pentru parchetul locuinței tale.
Tipuri de plintă
Specialiștii susțin că sunt două tipuri de plintă de parchet pe piață, simplă și cu canal. Plina din prima categorie este exact cum îi și spune numele, având doar un rol strict estetic. În schimb, plina cu canal îndeplinește și acest rol decorativ, dar are și funcția despre care îți spuneam mai sus, de a masca și chiar proteja cablurile din locuință. Și în acest caz avem de a face cu mai multe tipuri, dar deja se intră în amănunte pe care doar un bun meșter care montează parchetul le cunoaște.
Materialul din care este confecționată
Aici avem trei tipuri de plinte, din plastic sau PVC, din MDF sau din lemn masiv. Cele din PVC sunt de culoare albă, pentru a putea fi vopsite ușor și sunt excelente atunci când avem de a face cu parchetul laminat. În schimb, cele din MDF sunt mai rezistente la lovituri, iar pentru un aspect decorative frumos sunt acoperite cu autocolant. Cele mai scumpe, din lemn masiv, au avantajul unei rezistențe ridicate.
Sistemul de montare
Și aici avem de a face cu trei variante, plintele putând fi montate cu holșuruburi, lipite cu adezivi speciali, sau cele cu montare cu tip click.
Designul
Aici ai libertate deplină de alegere, iar rafturile magazinelor fizice sau online sunt pline cu cele mai diverse modele, forme și culori. Tu știi cel mai bine ce se potrivește camerei tale, dar dacă ești în pană de inspirație și n-ai la cine să apelezi pentru o idee salvatoare, mergi pe varianta care nu dă greș niciodată: simplă, albă, care merge atât la un interior în culori deschise, cât și la unul ceva mai întunecat.
Dimensiunea
Și aici ai parte de o oferă generoasă. Găsești plintă mai îngustă, de maxim 3 cm, și alta mai lată, care ajunge chiar și la 10 cm. Tu alegi. De asemenea, în ceea ce privește lungimea, plinta se găsește la vânzare sub forma unor bare, cu lungimi de la 1,5 sau chiar 1,8 metri și care merg până la chiar 3 m. Fii atent atunci când cumperi, deoarece prețul este trecut în metri liniari, și riști să te păcălești atunci când calculezi cât ai de plată.