
Pentru cei pasionați de tehnologie, dar care nu vor să renunțe la plăcerea de a purta un ceas la încheietura mâinii, ceasurile smartwatch au reprezentat și reprezintă soluția perfectă.
După câțiva ani în care orologeria elvețiană intrase într-un nemeritat con de umbră, ceasurile Swatch au reprezentat o adevarată bulă de oxigen pentru aceasta. De fapt, toată lumea este de acord că ceasurile Swatch au salvat industria de ceasuri elvețiană în urmă cu 30 de ani. Aceste orologii sunt caracterizate în primul rând prin folosirea de materiale ieftine (plasticul) și a mecanismului cu quartz, și hai să recunoaștem, a avut drept efect o nouă viață pentru orologeria tradițională.
Ceasurile Swatch au fost folosite cu succes pentru a face față concurenței japoneze ce invada lumea cu ceasuri având mecanism pe bază de quartz. De aceea, mărcile de ceasuri elvețiene aveau să se regrupeze în 1983 în jurul SMH (devenit în 1998 Swatch Group) și să lanseze o contraofensivă care a surprins lumea, având drept etalon modelul Swatch. Succesul acestuia a fost unul peste așteptări, și a reprezentat un moment de cotitură în istoria ceasurilor. De acum, ceasul era privit și ca un accesoriu fashion orientat în primul rând spre design. A fost nevoie doar de acest lucru simplu pentru ca orologeria să capete noi valențe, cu noi direcții de dezvoltare cum ar fi ceasurile bijuterie, ceasurile fantezie sau ceasurile operă de artă, ca să enumrăm doar câteva dintre ele.
A urmat apoi anul 1991, când s-a făcut deconectarea funcției utile de cea estetică. Decizia lui Nicolas G. Hayek (președintele Swatch Group) de a lansa un model Swatch cu mecanism automatic. În prezent, industria de ceasuri elvețiană cunoaște o dezvoltare fără precedent cu noi modele și mărci apărând în fiecare an. Sunt atâtea modele de ceasuri inteligente în acest moment pe piaţă încât alegerea celui mai bun dintre ele este o sarcină extrem de dificilă.
În prezent, pe piață există o mulțime de ceasuri inteligente, cum sunt numite smartwatch-urile. Este suficient să spunem doar câteva nume: Apple, Pebble, LG, Motorola, Tag Heuer, Fossil, Samsung, Sony, Garmin, Asus, etc, și imediat apar destui cunoscători care-ți pot vorbi ore în șir despre fiecare model și caracteristicile sale. În rândurile care urmează, îți vom vorbi puțin despre acestea, pentru a vedea cât de mult au evoluat acestea în mai puțin de 30 de ani.
Samsung Gear S2
Despre acest ceas, mulți spun ușor de folosit ca un Pebble, la fel de deștept ca Apple Watch, dar are avantajul că bateria ține mai mult decât cea a majorității rivalilor săi, ceea ce-l face preferat de mulți.
Pebble Time
Este primul smartwatch modern devenit celebru, și deși au trecut ceva ani de la lansarea sa, încă mai este în tendințe. În plus, fanii acestuia au acum un Pebble Time care are toate caracteristicile originalului: preț accesibil, durată de viață a bateriei de 7 zile și compatibilitate atât cu iPhone, cât și cu Android.
Garmin Vivoactive
Pentru cei care sportul este un mod de viață, atunci ceasul Garmin Vivoactive este exact ceea ce au ei nevoie. Producătorii acestuia le promit utilizatorilor notificări complete pe încheitură și monitorizarea unei lungi serii de sporturi la un preț relativ scăzut. Alergare, ciclism, înot, golf, fitness și multe altele se află la bordul său, așa că într-adevăr, e number one atunci când vine vorba despre ceasurile pentru sportivi.
Moto 360 Sport
Dacă îți place să alergi și să ai și un ceas care să îți cronometreze nu numai timpul, atunci ai nevoie de Moto 360 Sport, un dispozitiv Android Wear cu GPS comparabil cu al lui Sony SmartWatch 3. În plus, aplicația integrată Moto Body și displayul AnyLight LCD care se adaptează condițiilor de iluminare sunt doar alte două avantaje de care nu poți decât să profiți .
Ceasuri inteligente și pentru nevăzători
Coreenii chiar au venit cu o versiune modernă a acestor ceasuri, primul smartwatch pe sistem Braille, care se numește The Dot. Acesta este un ceas cu 30 de puncte mobile ce apar și dispar pentru a crea diversele simboluri din alfabetul Braille, are 42 mm diametru, este fabricat din aluminiu și are atât funcții normale de ceas (oră, alarmă, cronometru), cât și de ceas inteligent (bluetooth, accelerometru, senzor de atingere) ș.a.
Modele chiar și pentru copii
La scară mai mică, ce-i drept, smartwatch-urile și-au făcut loc și în ceea ce privește lucrurile necesare pentru copii. Producătorii au mers pe ideea că fiecare părinte își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său, de aceea ceasurile inteligente cu GPS pentru copii, au fost poate, acea idee pentru ca această nișă să fie și ea acoperită.
Pentru cei care sunt părinți, siguranța copiilor e foarte importantă. Mai ales când nu le sunt în preajmă. Acum le pot fi de un real folos ceasurile inteligente. Cam așa au gândit creatorii acestora, care le-au spus părinților că pot seta și reseta gadgetul de acasă, printr-o aplicație. Astfel, spre exemplu, când copilul e la școală, părintele poate efectua un apel anonim și auzi ce se întâmplă acolo unde e copilul. Acest ceas are aceleași funcții și necesită aceeași îngrijire ca un smartphone. Prețul nu este unul standard, ci diferă în funcție de specificații. Dar siguranța copiilor face toți banii, așa că părinții nu vor ezita să-i dea! În plus, și aici piața este în continuă dezvoltare, și suntem curioși cum vor evolua lucrurile. Deja din ceea ce vedem acum pe piață, nu putem să nu ne întrebăm: oare unde zboară timpul?