[ad_1]
Ceea ce ne dăruiește joi Filarmonica ploieșteană e mai mult decât un… eveniment. Un … „album” de familie pe portativul destinelor muzicale a unor artiști dedicați ce păstrează drept moștenire harul si nemărginita dragoste pentrucea mai complexă și veche artă…
Așadar, Filarmonica „Paul Constantinescu” vă invită joi, 3 noiembrie 2022, începând cu orele 19:00, în „Sala Ion Baciu”, la un concert simfonic extraordinar dedicat maestrului Leonida Brezeanu – dirijor, compozitor și reputat etno-muzicolog prahovean.
Dirijorul programului va fi Zefir Brezeanu, sub îndrumarea căruia va evolua Orchestra Simfonică ploieșteană alături de soliștii-violoniști Ondin și Zefir Andrei Brezeanu.
Fiu al profesorului de vioară și de cor Emil Șt. Vasilescu, Leonida Brezeanu a transmis talentul muzical ambilor săi fii, Ondin și Zefir, iar de curând și nepotului său, Andrei.
Dacă Zefir Brezeanu îndeplinește în mod curent rolul de solist clarinetist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Ondin Brezeanu – ce bună vreme a fost cunoscut publicului meloman ca violonist-solist al Orchestrei Naționale a Libanului –, va deveni de acum înainte, în noua sa calitate de șef de orchestră, o prezență permanentă a scenei „Ion Baciu”. Acestei veritabile dinastii artistice i se alătură în acest concert cel mai proaspăt membru: Andrei Brezeanu, elev de mare talent al Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești.
În introducerea serii, programul ne va propune o lucrare mai puțin cunoscută, dar extrem de interesantă, a compozitorului american Aaron Copland: Fanfare for the Common Man [Fanfară pentru omul comun]. Scrisă în 1942 ca răspuns la intrarea SUA în al Doilea Război Mondial, lucrarea a fost parțial inspirată de un celebru discurs în care vicepreședintele Henry A. Wallace proclama începutul „Secolului omului de rând”. Prin alegerea titlului și a mijloacelor muzicale, Copland răspundea la o necesitate lăuntrică ce în America acelor ani reflecta întru totul spiritul timpului, când la „efortul de război” putea contribui, în egală măsură, și o formație de suflători…
În continuare, e vom umple de mirificul universului Mozartian, cu fermecătorul său Concerto Grosso pentru două viori și orchestră în do major (KV 190). Aici, prodigiosul Andrei i se va alătura pentru prima oară lui Ondin Brezeanu pe scena Filarmonicii, pentru un duet ce marchează simultan și debutul tânărului violonist. Finalizată în 1774 la vârsta de 18 ani, pe când Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) lucra ca maestru de concert la curtea arhiepiscopului de Salzburg, lucrarea este una dintre cele mai vechi concerte ce ne-au parvenit de la genialul compozitor austriac, fiind considerată prin inventivitatea sa o partitură anticipativă pentru stilul de maturitate din sfera compozițiilor mozartiene pentru coarde. Un hibrid la întretăierea dintre formatul concerto grosso al epocii baroce și ceea ce avea să devină mai încolo simfonia sau concertul clasic, lucrarea este îndatorată modelelor muzicii italiene cu care tânărul intrase în contact. Denumită un „concertone”, așadar o lucrare prezentând mai mulți soliști în fruntea ansamblului, partitura explorează contrastele de sonoritate și textură obținute prin alternanța dintre tutti și solo-urile de vioară, la care se adaugă și bogatele părți de oboi și violoncel, ce capătă un rol din ce în ce mai important pe măsură ce partitura progresează.
În concluzia serii, orchestra va interpreta o splendidă pagină din literatura muzicii romantice: „Preludiile” (S. 97) lui Franz Liszt (1811-1886), compoziția ce a inaugurat poemul simfonic ca un nou gen muzical, dramatic diferit de forma simfoniei convenționale. Cea mai populară dintre cele 13 poeme simfonice compuse de Liszt, „Preludiile” (1854) concentrează într-o singură mișcare orchestrală o meditație pasională asupra sensului vieții, bazată pe oda cu același nume din colecția Nouvelles méditations poétiques a poetului francez Alphonse de Lamartine. Așa cum stă notat în prefața partiturii: „Ce altceva este viața noastră decât o serie de preludii la acel imn necunoscut, a cărui primă și solemnă notă este intonată de Moarte?”. Pentru Liszt, emoția este mesajul, iar adâncimea psihologică vectorul care infuzează cu sens o idee muzicală. Plin de turbulență și de patos, poemul sondează trăirile și sentimentele compozitorului cu privire la marea întrebare pusă de lucrare, traversând pe rând „zorile fermecate” ale dragostei, conflictele și luptele interioare, până la marșul triumfător final.
Ondin Brezeanu s-a născut pe 19 mai 1974 la Ploiești într-o familie de muzicieni: bunicul – Emil St. Vasilescu – profesor de vioară și compozitor, tatăl – Leonida Brezeanu – dirijor, compozitor și etno-muzicolog, fratele – Zefir Brezeanu – solist clarinetist și compozitor, mama – Valeria, contabil cu o serioasă educație muzicală, în special în domeniul istoriei muzicii, mulți ani o voce de bază în Corala Paul Constantinescu.
Ondin Brezeanu a debutat ca solist la vârsta de 14 ani cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu„ din Ploiești sub bagheta lui Ion Baciu, obținând un deosebit succes cu Concertul în sol minor de Max Bruch. Ondin a fost distins cu Premiul I la Concursul Național „Cântarea României” la vioară (1989-1991), Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” (1986), Premiul IV la Concursul „Hariclea Darclee” – Pitești (1989).
A început vioara la vârsta de 6 ani cu prof. Elena Istrate la actualul Colegiu de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești și a terminat studiile gimnaziale la Liceul de Muzică George Enescu din București, unde s-a perfecționat în particular cu maeștri recunoscuți: prof. univ. Octavian Rațiu, prof. univ. Modest Iftinchi și prof. Ștefan Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Paul Ratz, Octav Savitzchi.
După absolvirea Universității Naționale de Muzică din București a continuat să se perfecționeze ca violonist, fiind angajat vreme de șapte ani în Orchestra Simfonică a Filarmonicii ploieștene. Aici a beneficiat de îndrumări din partea unor renumiți dirijori ca Ion Baciu, Paul Popescu, Cristian Brâncuși, Radu Postăvaru, Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu-Galați.
În anul 2000, prin concurs internațional, a fost angajat în Orchestra Simfonică Națională a Libanului din Beirut, unde a ocupat, până de curând, funcția de concertmaestru, dar și cea de profesor de vioară la Conservatorul Superior de Muzică din Beirut. În Liban a desfășurat o intensă și bogată activitate, concertând sub bagheta unor cunoscuți dirijori europeni și arabi ca: Walid Gholmieh, Harout Fayliah, Walid Mussallem, Wojciech Czepiel, Jan Stvan, Jose Serebrier, Ilarion Ionescu-Galați. Începând cu stagiunea 2022-2023, Ondin Brezeanu se alătură Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” ca șef de orchestră și violonist permanent în prima partidă de vioară, primind atribuții de concertmaistru.
Repertoriul său bogat cuprinde lucrări din toate epocile, de la clasici până la moderni. A susținut recitaluri în România, Italia, Marea Britanie, Franța, Danemarca, Grecia, Liban și a colaborat cu orchestre simfonice și ansambluri precum: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Cameră „Concerto”, Ansamblul „Dacia”, „Young Musicians Orchestra”, Orchestra „Magic”. Până în prezent a realizat un număr de peste 20 de DVD-uri, dorind în permanență să valorifice lucrări din repertoriul baroc, clasic și modern, lucrări mai puțin abordate de alți violoniști. De asemenea, Ondin concertează alături de numeroase ansambluri camerale internaționale și are și compoziții proprii, precum: „Variațiuni pe o temă populară” pentru vioară și pian (2008) și „Romanță tristă” pentru vioară și pian.
Zefir Brezeanu face parte din generația de aur a Liceului de Artă din Ploiești, unde a studiat vioara cu prof. Elena Istrate până în anul 1986, apoi clarinetul cu prof. Florian Nistoroiu până în 1994. În anul 1993 a urmat cursurile de măiestrie susținute de maestrul Aurelian Octav Popa la Universitatea „Transilvania” din Brașov. A urmat un an la Academia de Muzică din București, clasa prof. Ion Cudalbu, apoi s-a stabilit în S.U.A. unde și-a continuat studiile la Universitatea Illinois din Chicago cu prof. Gene Collard. Ca bursier, a studiat și cu prof. Dario Goracci la Universita di Firenze, Italia.
Ca solist a debutat la vârsta de 13 ani, pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub bagheta maestrului Ion Baciu. A urmat și a absolvit cu brio cursurile de masterat la Universitatea Indiana din Bloomington unde a urmat și trei ani de Doctorat. Acolo, la Bloomington, l-a cunoscut pe prof. David Baker, cel care l-a introdus în lumea muzicii de jazz, și a urmat 2 ani cursurile acestuia. A fost solicitat să imprime în 2006 împreună cu Big Band-urile principale ale Universității din Bloomington (David Baker’s Big Band și Patrick Harbison’s Big Band) o serie de lucrări ale renumitului clarinetist Artie Shaw, clarinetist ce a activat în principal în Las Vegas. În 2016 a fost invitat ca saxofonist în Big Band-ul Național din Beirut, Liban, band cu care a susținut o serie de concerte naționale până în 2017.
A obținut diferite medalii și diplome, precum și multe premii la concursurile Naționale („Cântarea României” – edițiile 1987, 1988, 1989, Olimpiade Naționale – edițiile 1991, 1992, 1993) și Internaționale (Premiul I la Concursurile „Billingham”, „Joy and Bob Harnack” și „Barr Association of Chicago Award”). Zefir Brezeanu este fondatorul Asociației „ARTon” și împreună cu colegii din asociație a alcătuit o orchestră numită „Magic Orchestra”, cu care a susținut numeroase evenimente umanitare, concerte educative, precum și concerte cu muzică de promenadă (Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor – Ploiești). Zefir Brezeanu abordează cu aceeași pasiune, pe lângă muzica clasică și muzica de jazz. În prezent este Șef al partidei de Clarinet în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii ploieștene.
Poftiți să vă bucurați de daruri muzicale de excepție!
Biletele, în valoare de 30 lei (întreg), 20 lei (pensionari) și 10 lei (elevi si studenți) pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-3…/
Detalii și rezervări: +40 726 203 744
Concertul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de aici. https://virtualconcerthall.ro/…/bilet-virtual…/
Articolul Concert extraordinar „In memoriam” Leonida Brezeanu la Filarmonica. Evenimentul pune in lumina o FAMILIE DE MUZICIENI a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link