[ad_1]

La Ateneul Român din București a avut loc marți, 18 octombrie, tragerea la sorți a grupelor Campionatului European UEFA Under 21, turneul care va avea loc anul viitor, în perioada 21 iunie – 8 iulie, în România și Georgia.

Potrivit rezultatului de la urne, Naționala de tineret a României va face parte din Grnpa B și va întâlni în faza grupelor Spania, Ucraina și Croația. Tricolorii vor juca toate meciurile pe Stadionul Steaua, în București.

Tragerea la sorți a fost efectuată de Ianis Hagi, unul dintre tricolorii care au dus România U21 până în semifinalele Campionatului European din 2019, și Alexander Iashvili, fost jucător georgian cu aproape 200 de apariții în Bundesliga.

Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în faza sferturilor de finală la turneul de anul viitor.

GRUPA A: Georgia, Portugalia, Belgia, Țările de Jos

GRUPA B: ROMÂNIA, Spania, Ucraina, Croația

GRUPA C: Cehia, Anglia, Germania, Israel

GRUPA D: Norvegia, Elveția, Franța, Italia.

Ediția din 2023 va stabili și echipele calificate la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Fiind gazdă, Franța este deja calificată. Celelalte trei locuri disponibile Europei vor fi completate cu primele trei clasate la turneul final din vara viitoare, exceptând reprezentativa Franței.

Stadioanele din România care vor găzdui meciuri sunt Steaua și Giulești, din București, “Dr. Constantin Rădulescu” și Cluj Arena, din Cluj-Napoca. Meciul de deschidere va avea loc în România, iar ultimul act al competiției se va desfășura în Georgia.

Turneul final va avea loc anul viitor în perioada 21 iunie – 8 iulie 2023, iar în loturi pot fi prezenți fotbaliști născuți începând cu 1 ianuarie 2000.

Foto: Bucuresti Business

SPANIA

Cea mai puternică reprezentativă U21 din punct de vedere istoric, la egalitate cu Italia în ce privește palmaresul all-time, Spania se mândrește cu 5 titluri europene! S-a calificat la ediția 2023 dominând autoritar o grupă din care au mai făcut parte Slovacia, Irlanda de Nord, Malta sau Lituania: 8 meciuri și tot atâtea victorii, 37 de goluri marcate și numai 5 primite!

Selecționerul Luis de la Fuentes se află pe banca reprezentativei din anul 2018 și are la dispoziție și de data aceasta o generație formidabilă, în care se remarcă fotbaliști de la cele mai importante cluburi din La Liga, dar și vedete în devenire de la Manchester City (Sergio Gomez) sau Tottenham (Gil).

În partida amicală disputată luna trecută în țara noastră, ibericii ne-au învins cu 4-1, goluri marcate de Miculescu pentru tricolori și Abel Ruiz (Braga) plus Rodrigo Riquelme (Girona, împrumutat de Atletico Madrid) cu câte două reușite pentru oaspeți.

CROAȚIA

Sfert-finalistă la ultimul European, disputat în 2021 și găzduit de Ungaria și Slovenia, reprezentativa croată se află la a patra participare. S-a calificat în urma unui baraj plin de suspans, în care a reușit să elimine Danemarca după 1-2 și 2-1, câștigând biletele pentru turneul final în urma penalty-urilor!

Fostul fundaș Igor Biscan este selecționerul Croației U21 încă din 2019 și se bucură de o generație în care se află atât reprezentanți talentați ai campionatului intern, din pepinierele cluburilor de tradiție Dinamo Zagreb ori Hajduk Split, cât și tineri cu mare potențial din primele eșaloane ale Germaniei sau Austriei.

UCRAINA

Revine la EURO U21 după mai bine de un deceniu de absență, în continuarea celor două prezențe de până acum, dintre care ediția 2006 a fost remarcabilă: finală pierdută cu Olanda!

Ucrainenii se bazează pe produsele de talent ale lui Șahtior Donețk și Dinamo Kiev, în principal, fotbaliști care au obținut calificarea după un loc 2 în grupa cu Franța, Serbia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord și Armenia. Ulterior, la baraj, vecinii noștri au eliminat Slovacia. Un 3-0 la returul disputat în Polonia după 2-3 în prima manșă, acasă la slovaci.

Fost internațional important pentru Ucraina, selecționerul Ruslan Rotan se află din 2019 la cârma acestei reprezentative.

„Obiectivul cu care pleacă la drum jucătorii chiar din această seară, şi trebuie să se pregătească mental pentru acest lucru, este să jucăm din nou o semifinală de Campionat European (n.r. – aşa cum s-a întâmplat la EURO U21 din 2019). Acesta este obiectivul cu care mergem la drum. Iar de mâine această setare mentală trebuie transpusă în fiecare zi de antrenament, fiindcă doar aşa putem să ne îndeplinim acest obiectiv. Din punctul meu de vedere EURO Under 21 reprezintă un tren de mare viteză spre fotbalul de top. Şi mi-aş dori ca jucătorii noştri să înţeleagă această oportunitate şi să nu rateze această şansă pentru că nu te întâlneşti cu ea în fiecare an”, a spus preşedintele.

El a menţionat că organizarea în România a unor partide din cadrul Campionatului European Under 21 reprezintă un avantaj pentru tinerii jucători români.

„Campionatul European Under 21 de anul viitor reprezintă o oportunitate unică pentru jucătorii noştri mai tineri în ceea ce priveşte expunerea la nivel internaţional. Dacă aş fi fost întrebat înainte de tragerea la sorţi aş fi spus că vreau cea mai dificilă grupă pentru că obiectivul principal al acestei naţionalei este unul de formare. Şi doar întâlnind cei mai dificili adversari poţi să vezi nivelul la care te situezi şi ce ai de îmbunătăţit. Faptul că jucăm acasă este un avantaj, nu ar trebui să fie o presiune. Pentru că sunt sigur că vom avea foarte mulţi suporteri. Suntem prima ţară din Europa care găzduieşte această competiţie pentru a doua oară”, a precizat presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Răzvan Burleanu, imediat după tragerea la sorți.

La evenimentul de la Ateneul Român au mai fost prezenți Andrei Vochin – consilier al președintelui FRF, Radu Vișan – sectretarul general al FRF, Gabriel Bodescu – secretar general adjunct al Federației, Felix Grigore – șeful Departamentului Competiții, Mihai Stoichiță – șeful Departamentului Tehnic, Diana Pirciu – managerul Academiei Naționale de Fotbal, care oferă cursuri de dezvoltare profesională în cadrul FRF.

Articolul Eveniment de gala la Ateneul Roman din Bucuresti: Romania U21 si-a aflat adeversarii de la Euro 2023. Reactia lui Razvan Burleanu, presedintele FRF apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link