Maramureșul este recunoscut nu numai prin locurile aparte, respectul pentru tradiții, Cimitirul Vesel sau Mocănița, ci și pentru mâncărurile sale tradiționale. De fapt, dacă treci pragul unui moroșan, nu ai cum să nu fii omenit așa cum se cuvine, cu mâncăruri cu un gust aparte, și pe care, pe multe dintre ele, nu le mai întâlnești în altă parte prin țară. Sunt atât de multe preparatele unice pe care le poți savura aici, încât nu credem că ne-ar ajunge o zi întreagă să îți vorbim despre fiecare în parte. De aceea, de data aceasta, ne-am oprit asupra unuia despre care sigur nu ai mai auzit dacă nu ești de prin partea locului. Este delicios și îți sugerăm să îl încerci și tu, pentru că vei avea parte de ceva plin de gust bun și care va fi chiar și pe placul celor mai mofturoși.

Lapte de bou

Chiar dacă numele este unul hazliu, Laptele de Bou este la mare preț aici, în Maramureș. Este o mâncare delicioasă, extrem de consistentă, și care poate fi considerată urmașul din vechime al laptelui cu cereale al zilelor noastre. Și, deși acest fel de mâncare se mai gătește și în alte zone ale țării, cei care l-au încercat susțin că varianta care se prepară în Maramureș este cea mai bună.

Îl poți prepara și acasă

Dacă nu ai cum să ajungi aici și vrei să guști acest preparat special, nu este nicio problemă, îl poți pregăti și acasă. Deși poate că nu va avea acel gust ca atunci când îl mănânci într-un concediu în Maramureș. Ai nevoie de patru căni de semințe de dovleac fără coajă, un litru de lapte de vacă bun, sare și… gata. Mai întâi prăjește semințele de dovleac în cuptor, iar după ce s-au răcit măcină-le fin. Pune laptele la foc, iar atunci când dă în clocot adăugă sare, și pulberea fină de semințe de dovleac. Mai ține pe foc preparatul cam 10 minute, timp în care amesteci non-stop și gata, îl poți savura.

Varianta de post

Acest ”lapte de bou” se poate prepara și în varianta de post, cu apă în loc de lapte de vacă, sau poți încerca și cu alte variante, cum ar fi lapte de soia, de orez sau de migdale. De asemenea, în alte zone ale țării, laptele de vacă este înlocuit cu zeamă de varză și preparatul astfel rezultat este folosit pe post de salată de murături pentru preparatele mai grase.

Sugestie de servire

Odinioară, ”laptele de bou” era servit cu o felie de mămăligă coaptă pe plită, presărată cu sare. Alte variante, mai moderne, spun că acest preparat merge de minune și cu mămăligă gratinată sau chiar cu pâine prăjită. Poți încerca toate variantele și să te decizi care este cea care îți place cel mai mult. Sau, poate găsești chiar tu o altă idee, care să se potrivească mai bine.

Mâncare sănătoasă

Nutriționiștii susțin că acest preparat este unul extrem de sănătos, iar beneficiile pe care semințele de dovleac le aduc organismului sunt imense. Preparatul se recomandă celor care știu că au probleme cu nivelul ridicat al colesterolului ”rău”, sau osteoporoza le face probleme. De asemenea, semințele de dovleac conțin o bună cantitate de vitamina E, considerată cea a tinereții veșnice.