Puțini sunt copiii care să nu adore o plimbare cu mașina, iar pentru unii dintre ei este chiar un bun leac pentru durerile cauzate de colici sau de apariția dințișorilor, deoarece îi mai distrage un pic de la disconfortul produs de acestea. Adulții responsabili știu că transportul cu autoturismul al unui copil trebuie realizat în condiții de deplină siguranță, și de aceea mulți părinți respectă legea care menționează că se impune folosirea scaunului auto până când cel mic ajunge la 135 de cm, adică înălțimea la care poate folosi centura de siguranță.

Și, pentru că am menționat de scaunul auto, vom încerca să venim în ajutor părinților cu toate, sau aproape toate informațiile necesare referitor la acesta, astfel încât cel mic să aibă parte atât de siguranță, cât și confortul necesar la o călătorie mai lungă.

Grupa 0-13 kg

De regulă, aici nu putem vorbi propriu zis de un scaun auto, ci mai degrabă un coșuleț auto. Acesta poate fi achiziționat fie împreună cu căruciorul, dar și separat. Sunt extrem de practice și ofertante, așa că nu trebuie să renunți la ele, pe motiv că micuțul poate fi ținut în brațe de cineva, pe bancheta din spate. Dimpotrivă, dacă ai avea curiozitatea să citești mai multe despre accidentele în urma cărora au căzut victim nevinovate copii mici, ai fi foarte surprins/ă să afli că aceștia nu se aflau în scaunul auto, unul omologat și montat în mod corect, cu în brațele unui adult. Sunt prea crunte statisticile pentru a le scrie aici, dar tu fii conștient de faptul că de tine depinde totul.

Grupa 0-18 kg

Această grupă este dedicată scaunelor auto rear-facing cu sau fără ISOFIX. Pentru o mai mare siguranță, cel mai bine este ca aceste scaune să fie montate invers sensului de mers. Mai multe studii referitoare la acest aspect au demonstrat că aceasta este poziția cea mai sigură pentru cel mic, în cazul unui posibil impact. Prin urmare, nu face niciun fel de rabat la această recomandare, pentru că este foarte importantă în siguranța celui mic pe perioada călătoriilor cu mașina.

Grupa 0-25 kg

Este grupa cea mai folosită, majoritatea celor care achiziționează un scaun auto optează pentru aceasta, în special din motive economice, pentru că nu este nevoie de achiziții suplimentare pe măsură ce micuțul crește.

Grupa 0-36 kg.

Mulți dintre conducătorii auto care sunt și părinți sunt de părere că avem de a face cu o grupă inutilă, deoarece nimeni nu va achiziționa un scaun auto pe care să-l folosească de la naștere și până când juniorul a intrat în clasa a treia sau a patra. Totuși, cei cu adevărat responsabili, nu vor ezita să urmeze recomandările specialiștilor în acest sens.

Grupa 9-25 kg, 0-25 kg și 9-36 kg

Aici se regăsesc din nou scaune auto care pot fi folosite invers la sensul de mers, dar trebuie să se țină cont și de nevoile copilului și măsurile de siguranță care se impun.

Grupa 15-36 kg

Deja copilul este mai mare acum, așa că putem vorbi mai bine despre înalțătoarele (booster) sau scaunele cu spatar înalt (hbb), care au scopul de a-l responsabiliza pe acesta, pentru că va fi nevoie de folosirea centurii de siguranță.

Alege un produs de calitate

Chiar dacă nu dispui de resurse materiale suficiente pentru a achiziționa un scaun auto de ultimă generație, atunci când vine vorba despre siguranța celui mic nu trebuie să faci rabat de la calitate. Mai bine economisești din timp și cumperi un produs înalt calitativ, pentru că nimic nu contează mai mult decât copilul tău. Mai mult, există posibilitatea, la unele magazine, să plătești și în rate, așa că nu mai ezita și profită de această oportunitate.

Scaunde certificate ADAC

Dacă îți dorești un scaun auto de calitate pentru cel mic, atunci alege dintr-unul din cele care sunt certificate ADAC. Sunt recunoscute la fiind cele mai bine de pe piață, și sunt destul de accesibile din punct de vedere material. Reține că vei folosi scaunul auto mai mulți ani, așa că investiția nu este una chiar atât de mare pe cât pare la prima vedere.

Sistemul ISOFIX

Primul lucru pe care trebuie să-l verifici este ca bancheta mașinii să fie dotată cu un sistem de prindere ISOFIX, deoarece este mult mai ușor de folosit, pentru că instalarea este practic, o joacă de copil.

Gradul de înclinare al banchetei

Acest factor influențează semnificativ poziția pe care o va avea scaunul în mașină. Din păcate, există unele scaune auto care nu se poziționează perfect pe bancheta din spate și baza le rămâne puțin în aer. Ar fi bine să nu iei în calcul achiziționarea unui astfel de produs deoarece nivelul de siguranță este sensibil mai redus.

Poziția de somn

Evident, nu poți folosi scaunul auto înclinat astfel încât să fie exact ca în patul de acasă. Trebuie să reții că siguranța celui mic primează, așa că nu este nicio problemă dacă scaunul auto rămâne înclinat la 20 de grade. Cel mic va dormi foarte bine și așa

Materialul textil

Atunci când alegi un scaun auto, ar fi bine să ții cont să alegi unul care să ”respire”. Altfel spus, alege unul în care copilul să nu se supraîncălzească, pentru că în caz de drum mai lung, vei avea parte de multe proteste de nemulțumire, și exact asta nu doreai să se întâmple în concediul pe care l-ai așteptat un an întreg.

Cam acestea au fost informațiile noastre, dar așteptăm și sugestiile tale, despre ce ar trebui să mai știe cei care vor să cumpere pentru prima dată un astfel de produs.